Συνταγές

Γευστικές προτάσεις για Primus θαλασσινές απολαύσεις!

Με τα ψάρια Primus ένα μοναδικό ταξίδι γευστικής απόλαυσης ξεκινάει… στο τηγάνι, την κατσαρόλα, το ταψί ή τη σχάρα.

Gourmet συνταγές & μικρές συμβουλές μαγειρικής για γρήγορο, εύκολο και υγιεινό φαγητό με ψάρι.  

Το φρέσκο ψάρι μπορεί να μαγειρευτεί με διαφορετικούς τρόπους & τεχνικές, προσφέροντας ένα εξαιρετικά γευστικό και υγιεινό αποτέλεσμα!

Εύκολη Τσιπούρα Primus στο Φούρνο

Υλικά (4 άτομα)

Χρόνος ψησίματος: 50′

Χρόνος προετοιμασίας: 20′

  • 2 μέτριες τσιπούρες Primus (περίπου 1.500γρ στο σύνολο)
  • 8 πατάτες
  • 1 φινόκιο (μαραθόριζα)
  • 4 τσαμπάκια ντοματίνια
  • 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γλ. σκόνη μουστάρδας
  • 2 κ.σ. πετιμέζι ή μέλι
  • 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • αλάτι

Τρόπος παρασκευής

Αφαιρούμε τη φλούδα από τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Κόβουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες. Ανακατεύουμε τις πατάτες και το φινόκιο με αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, τη σκόνη μουστάρδας και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Απλώνουμε σε ταψάκι και τα ψήνουμε στο φούρνο, στους 180°C. Παράλληλα καθαρίζουμε και πλένουμε τις τσιπούρες. Χαράζουμε την επάνω πλευρά, απλώνουμε το υπόλοιπο λάδι και αλατίζουμε. Αλείφουμε τα ντοματίνια με το πετιμέζι.
Στη μισή ώρα, βγάζουμε το ταψάκι από το φούρνο, βυθίζουμε τις τσιπούρες στις πατάτες και τοποθετούμε τα ντοματίνια στις άκρες. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20′ επιπλέον, μέχρι να καραμελώσουν τα ντοματίνια και να ψηθούν όμορφα οι τσιπούρες.

Κόβουμε τα δροσερά κρεμμυδάκια σε ροδέλες, απλώνουμε στο ζεστό φαγητό και σερβίρουμε!


Μοντέρνο Λαβράκι Primus αλά Σπετσιώτα στη Λαδόκολλα

Υλικά (3-4 άτομα)

Χρόνος ψησίματος: 45′

Χρόνος προετοιμασίας: 30′

  • 1 λαβράκι Primus 1.200 – 1.500γρ ή 2 μικρότερα από 700γρ
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • χυμό και ξύσμα ενός μικρού λεμονιού
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 10 κλαδάκια θυμάρι, δεμένα σε 2 ματσάκια
  • 5 κλαδάκια φρέσκια ρίγανη
  •  1 κ.σ. ζάχαρη ή μέλι
  • αλάτι
  • μια μύτη πιπέρι καγιέν

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε και πλένουμε το λαβράκι. Ανακατεύουμε το λευκό κρασί με το χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το θυμάρι. Χαράζουμε το ψάρι, περιχύνουμε με το παραπάνω μίγμα και αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί μέχρι να ετοιμάσουμε τη σάλτσα.

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Κόβουμε σε ροδέλες και σωτάρουμε στο ελαιόλαδο. Μόλις γίνουν διάφανα, προσθέτουμε τη ζάχαρη καρύδας και τον πελτέ και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα στον πάτο του σκεύους προκειμένου να αναδειχθούν τα αρώματά τους.

Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους και προσθέτουμε στο τηγάνι, μαζί με το αλάτι και το πιπέρι καγιέν. Συνεχίζουμε το βράσιμο σε δυνατή φωτιά, για 15′ περίπου ή μέχρι να δέσει όμορφα η σάλτσα μας. Τοποθετούμε το ψάρι επάνω σε λαδόχαρτο και περιχύνουμε με τη μαρινάδα και τη σάλτσα ντομάτας. Τυλίγουμε και σφραγίζουμε καλά τις άκρες. Ψήνουμε για 35′ στους 180°C, ανοίγουμε το χαρτί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10′.

Πασπαλίζουμε με τα φύλλα φρέσκιας ρίγανης, σερβίρουμε με το λευκό κρασί που μαγειρέψαμε κι απολαμβάνουμε!

Φαγκρί Primus Μεσογειακό & Εύκολο

Υλικά (3-4 άτομα)

Χρόνος ψησίματος: 45′

Χρόνος προετοιμασίας: 15′

  • 1 μεγάλο φαγκρί Primus 1.200 – 1.500γρ ή 2 μικρότερα από 700 γρ
  • 2 λευκές μελιτζάνες
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες 
  • 4 χρωματιστές πιπεριές 
  • 5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι
  • 1 κ. γλ. κάρδαμο σε σκόνη
  • λίγο φρεσκοτριμμένο κόλιανδρο
  • 5 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. ρακή ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

 Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε και πλένουμε το φαγκρί. Προαιρετικά το χαράζουμε στη μια πλευρά του. Κόβουμε τα λαχανικά μας σε φέτες κι ανακατεύουμε με το αλάτι, το κάρδαμο, το θυμάρι και τον κόλιανδρο. Αλατίζουμε το ψάρι και στρώνουμε μαζί με τα λαχανικά σε ένα ταψί φούρνου. Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και τη ρακή. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 35′ στους 180°C. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 10′, κάνοντας όμορφη κρούστα στο ψάρι και τα λαχανικά μας.

Σερβίρουμε με απόσταγμα οίνου ή λευκό κρασί!

Υγιεινά fish sticks Primus για μικρούς & μεγάλους

Υλικά (για 40 μικρά fish sticks)

Χρόνος ψησίματος: 17′

Χρόνος προετοιμασίας: 30′

  • 1 κρανιό Primus (περίπου ενός κιλού σε φιλέτο ή φέτες, χωρίς δέρμα)
  • 100γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. γλυκιά πάπρικα
  • 2 αυγά
  • 150γρ θρυμματισμένα corn flakes
  • παρθένο ελαιόλαδο

 Τρόπος παρασκευής

Πλένουμε τον κρανιό και τον κόβουμε σε μπουκιές. Αναμιγνύουμε το αλάτι και την πάπρικα στο αλεύρι και πασπαλίζουμε καλά τις μπουκιές μας. Χτυπάμε τα αυγά με μια πρέζα αλάτι και σπάμε τα corn flakes σε μικρά κομματάκια στο multi ή με έναν πλάστη.

Βουτάμε κάθε μπουκιά πρώτα στο αυγό κι έπειτα στα σπασμένα corn flakes. Απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί φούρνου. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180°C, για 17′ περίπου.

Σερβίρουμε με μπόλικα ντοματίνια!